Semi Freddo s karamelom

(0 - user rating)

 

Ovo je sladoled ili hladni desert, za koji je moj muž rekao da ga nipošto nikome ne dam, jer ga pod drugim nazovom imam od kraja osamdesetih. Naravno, za njega od doba Interneta znaju svi, ali oni koje ja rado pravim su slijedeći: sa orasima, lješnjacima i bademima, malinama i višnjom, karamel i čokolada.


SASTOJCI:

 

Osnovna mjera za cca 1l sladoleda (zapremina!)

4 žumanjka

2 bjelanjka

4 žlice šećera

2,5 dl vrhnja za šlag (ako nađete bez šećera, bolje je kad radite voćne,karamel ili s čokoladom)

100 g šećera

50-70 ml kondenziranog mlijeka ili vrhnja za šlag bez šećera

PRIPREMA:

Istopite šećer u karamel,pa dodajte kondenzorano mlijeko ili vrhnje i kuhajte da ispari oko pola tekućine, da dobijete masu poput preljeva za sladoled, malo gušće od meda. Ohladite masu, pa priredite sladoled.
Žumanjke sa šećerom umutite u bijelu gustu masu, odvojeno mutite vrhnje za šlag, na kraju bjelanjak s malo soli.
Spojite prvo vrhnje sa žumanjcima, lagano žicom, pa dodajte po malo bjelanjke lopaticom da ostane više zraka. Stavite u plastičnu posudu s poklopcem sloj sladoleda pa lagano prošarajte s karamelom, ponovite da potrošite masu i spremite u zamrzivač. Možete i umješati sa sladoledom, pa ćete imati karamel sladoled jednako i karamel boje. Oko 4 h je potrebno da se ohladi kao sladoled. Možete ga služiti kao sladoled ili ledeni desert. Kada vadite grabilicom za sladoled, dobit ćete zanimljivu strukturu.

 

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.