Salenjaci s germom

(6 - user rating)

 

Ovo je drugi način pravljenja salenjaka, one s vinom imate u istoj ovoj rubrici. Ovdje sam motala kao kiflice, promjene radi, ali se ipak bolje listaju kad su klasično smotani, tj. samo preklopljeni. Ovi su najukusniji isti dan.

Zahtijevno.

 

SASTOJCI:

500g brašna

1 kocka germe (40g)

1/4 mlakog mlijeka

60g šećera

1 prstohvat soli

1 jaje

500 g mljevenog sala

250 g brašna

gušći domaći pekmez, od šljiva ili sl.

 

PRIPREMA:

Prosijati brašno u zdjelu, u sredini napraviti rupu i ubaciti germu u komadićima, malo šećera posuti preko germe. Preliti gremu toplim mlijekom i pustiti da se otopi. 
Ostali šećer, sol i jaje rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti, s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, u glatko tijesto .
Tijesto ostaviti na toplom dok se volumen ne udvostruči, oko 30-40 minuta. Za to vrijeme maslo dobro pomiješajte s brašnom. Tijesto još jednom premijesiti, razvaljati na radnoj površini i mazati maslom pola tijesta, preklopiti ga, pa preklopiti vanjske strane, lijevu i desnu na srednji dio, da dobijete troslojno dugačko tijesto. Sada preklopite i po dužini i dobit ćete kocku. Ostavite da miruje 15 min. Razvaljajte i ponovite postupak. Nakon slijedećih 15 min. razvaljajte na debljimu do 1 cm i pravite kvadrate, na svaki stavite žličicu pekmeza, preklopite ili zamotajte i stavite na namašten lim. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 15 min, dok ne porumene. Pospite šećerom u prahu. Najbolje prijaju tople, ali i hladne isti dan.

 

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.