Šaum rolne

(1 - user rating)

Za ovaj omiljeni kolač mnogih generacija morate imati kalupe, ali možete ih i posuditi, jer u krugu prijatelja ih sigurno netko ima! Isplati se trud kad vidite zadovoljna lica!

Zahtijevno.

 

SASTOJCI: 

1 paket lisnatog tijesta od 400 g dovoljan je za 30 kom.

Za šaum:

4 bjelanjka

240 g šećera

malo soli

par kapi limuna

PRIPREMA:

Tijesto razvaljajte na 2 mm debljine i režite na trake oko 1,5 cm širine. Motajte oko kalupa i pecite na 200°c u zagrijanoj pećnici oko 5-7 min, da samo lagano porumene. Skinite tople pažlivo s kalupa i ohladite ih u hladnoj vodi pa ponovite postupak, ovisno koliko imate kalupa. 

Za šaum mutite bjelanjke s malo soli, 200 g šećera otopite na vatri s toliko vode da ga jedva pokrije. Za to vrijeme u bjelanjke dodajte preostali šećer lagano ga sipajući i neprekidno miješajući. Kad se šećer otopio i pravi balončiće, polako ga u tankom, tankom mlazu ulijevajte u bjelanjke, neprekidno miješajući. Kad sve ulijete, miješajte još lagano oko 7-10 min, najlakše je ako imate stroj za miješanje ili stalak za mikser. 

Sada kad se sve ohladilo punite šaum špricom ili vrećicom s većim otvorom.Po želji pospite šećerom u prahu.

Napomena:

Pisala sam u receptu s pretpostavkom da će malo vas htjeti i pokušati praviti šaum ručno, ali moram napisati da onaj ručno rađen sa žicom i ovaj s mikserom su neusporedivi. Trebate malo strpljenja i snage, ali jačate i onako nama uvijek labave mišiće ruku! Probajte sve napraviti sa žicom, isto kako piše u receptu, vjerujte isplati se!

 

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.