Fažola, graha, imate puno vrsta, najčešći i najpovoljniji, obično je trešnjevac, šareni grah, popularan je i tamni "meksički" (kidney), a najcjenjeniji, barem u Slavoniji, kukuruzar. Koji god da izaberete, nećete pogriješiti, jedino na što morate paziti je duljina kuhanja, jer mladi se kuha kraće a stariji duže. Tako vrijeme kuhanja ne možete uvijek odrediti unaprijed, najbolje češće promiješate a dok zrna "zveckaju", ne morate ni probati, kad su teška i velika, probajte, da se ne raskuhaju.


Srednje zahtijevno.

 

SASTOJCI:

300 g graha

100 g slanine (pancete)

1 veća glavica crvenog luka

2 česna češnjaka

2 mrkve

1 krompir

1 korijen peršina i par grančica lista

malo celerovog korijena

1 žličica crvene mljevene paprike

malo papra

1 lovorov list

1 žlica vegete

1 žlica brašna

150 g kuhane sitnije tjestenine (ako slučajno naspete malo više vode, možete tjesteninu kuhati pred kraj cca.10 min, u grahu, pa će pokupiti tekućinu ).

 

PRIPREMA:

Grah ostavite preko noći u hladnoj vodi, a ako zaboravite, ulijte hladnu vodu u posudu za kuhanje, dodajte grah, stavite da prokuha, kuhajte 10-tak min.

Ocijedite grah (tako i onaj od "sinoć"), pa ulijte opet hladne vode (oko 1,5l), dodajte slaninu u komadu i sitno nasjeckani: luk, mrkvu, korijen peršina, celera i protisnuti češnjak kroz presu i lovorov list. Kuhajte oko 1h, pa dodajte sitno nasjeckani krompir, vegetu i u malo vode razmućeno brašno i papriku. Pred kraj dodajte tjesteninu, papar i sitno sjeckani list peršina.

Po želji možete kuhati i bez slanine (posni grah), ili praviti pravu zapršku (pogledajte u Grah sa suhim mesom).