Ova zdrava namirnica, porijeklom iz Meksika, popularna je u cijelom svijetu, ima je bezbroj vrsta i načina pripreme, a slavonci je obično pripremaju ovako.


Jednostavno.

 

SASTOJCI:

300 g graha

100 g slanine

200 g rebara

malo sušene kobasice

1 veća glavica crvenog luka

1 mrkva

1 korijen peršina i par grančica lista

malo celerovog korijena

malo papra

1 lovorov list

1 žlica vegete

Za zapršku:

0,5 dl ulja

1 žličica crvene mljevene paprike

2 žlice brašna

2 česna češnjaka

 

PRIPREMA:

Grah ostavite preko noći u hladnoj vodi, a ako zaboravite, ulijte hladnu vodu u posudu za kuhanje, dodajte grah, pa stavite da kuha, kuhajte 10-tak min.

Ocijedite grah (tako i onaj od "sinoć"), pa ulijte opet hladne vode (oko 1,5l), dodajte slaninu u komadu (možete i rebra, ako nisu preslana, ali je možda bolje da kuhate odvojeno, pa dodate samo kod posluživanja), sitno sjeckani luk i lovorov list, sitno ribanu mrkvu, peršin i celer. Kuhajte oko 1h, pa dodajte vegetu i suhu kobasicu rezanu na kolutiće. Sa vegetom pazite,jer je suho meso slano, pa najbolje prvo probajte, kad se kobasica malo skuha i tada dodajte vegete po potrebi. Na kraju dodajte papar i sitno sjeckani list peršina. Ostavite da lagano kuha dok ne priredite zapršku.

Za zapršku na vrućem ulju lagano ispržite brašno da ne potamni, skinite s vatre i umješajte protisnuti češnjak kroz presu i dodajte mljevene crvene paprike. To lagano prelijte preko još kuhajućeg graha, pa lagano umiješajte zapršku da se poveže sa tekućinom. Nakon par min. kuhanja grah je gotov.

Poslužite sa nekom sezonskom salatom.