O kuhanju i receptima

Većina recepata objavljenih ovdje je za 4 osobe, osim torti i kolača naravno.

Tortilje

 

Ako pazite na liniju, kod slanih jela pripazite na masnoće u receptu i u namirnicama, kod slatkih malo možete smanjiti šećer, pa i maslac, ali ne puno. Najvažnije je da ne jedete puno, nemojte se ničega odreći, kuhajte s ljubavlju, ali jedite malo manje i to će se primjetiti.

Navedeno vrijeme pečenja je za moju pećnicu, tj. našu struju, jer sam bila kod prijateljice u Švedskoj, ona isti kolač peče za 7 a ja 13 min. Znači kad prvi put pravite, uvijek pred kraj provjerite , pa ocijenite sami.

Biskvite i tijesta možete provjeriti i čačkalicom, ubodete na najdebljem dijelu, ako je suha, gotovo je.
Biskviti i sl. tijesta se počnu i odvajati od stijenke kad su gotovi.
Kuhano tijesto se ne ispire, na njemu ostane sloj škroba za koji umak bolje prijanja, za salate je bolje isprati pod hladnom vodom da se i naglo ohladi, da ne postane mekano i da se ne lijepi.

Kad kuhate i trebate dolijevati temeljac, juhu ili vodu, ulijevajte ključalu, jer se tako jelo, pogotovo meso, ne hladi i ostaje mekše a i dužina kuhanja se znatno skraćuje. Vodu kuhajte u kuhalu, tako imate uvijek i brzo puno vrele vode.

Meso prije pečenja ili kuhanja izvadite na sobnu temperaturu, ne direktno iz hladnjaka peći jer se drugačije ponaša i pušta više dobrih sokova van. Također kad je meso pečeno prije rezanja, ostavite  poklopljeno ili u foliji desetak min. da se "smiri", da sokovi ostanu u njemu. 
Kod pohanja u jaja dodajte par kapi ulja pa će se mrvice bolje ljepiti. 
Ribu uvijek solite netom prije pripreme jer minerali i hranjivi sastojci će otići sa solju!

Deglaziranje je u stvari sitnica, kad ispečete meso na naglo i na malo masnoće, ono što ostane zalijepljeno na tavi su sokovi od mesa, to podlijete s temeljcem ili sl., miješate da odlijepite te solkove i pustite da se istope. Reducirajte ( da pola tekućine  ispari ) i probajte, po želji dodajte neki začin.

Kod recepata medenjaka ili nekih prhkih tijesta naići ćete na pojam, tj. namirnicu : ledeni kvasac, ili jelenja sol, ili amonijak za kolače ( ?! ) ili u Njemačkoj i na zapadu uobičajena namirnica koja stoji u dućanima sa ostalim sitnicama za kolače, a tamo se zove hirschorn salz. To je prah poput praška za pecivo ali ima drugu funkciju. Površina tijesta ostaje glatka i sjajna, a tijesto, medenjaci, duže vlažni, svježi. Kod nas se može naći u nekim bolje opremljenim ljekarnama.

Ako ste jelo presolili, ovo vrijedi uglavnom za variva, naribajte jedan krumpir ili ga izrežite i dodajte. On će pokupiti puno soli.

Ako ste "pretukli" šlag, ulijte malo mlijeka, svježega, i lagano umutite, tako ćete ga spasiti.
Kada niste sigurni da će vam kuglof samo skliznuti iz kalupa, okrenite ga na tanjur i pokrijte vlažnom krpom. Nakon par min.trebao bi se odvojiti.
Kada odvajate papir s tijesta, to činite uvijek dok je još topal i možete papir lagano navlažiti vodom i onda odvojiti.
Kada mutite bjelanjke za snijeg uvijek dodajte malo soli ili kap-dvije limuna, snijeg će biti čvršći.
Kada dodajete banane u kolače uvijek piše da ih nakapate limunom, naravno da to treba, da ne potamne, ali nemojte pretjerati da poslije mislite da je kolač od limuna!

 

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.