Stiže Božić i treba na vrijeme započeti s pripremama. Naravno, vi znate što je vama važno i kojim redom ćete to odraditi, ali ja ću vam pomoći sa savjetima koji se većinom tiču kolačića i sl.

Kućice za ukras!!!

 

Kad pravite medenjake nije neophodno imati kvalitetan med jer se on zagrijava i tako gubi svoje zdrave sastojke, možete ga zamijeniti i šećernim sirupom, iako je kod nas rijeđi u prodaji. Sirup možete i sami napraviti omjerom šećera i vode 2:1, prokuhajte i ohladite.

Tijesta sa medom mogu dugo stajati i do 30 dana ne pečena, samo dobro zamotana.

Ledeni kvasac i sodu bikarbonu otopite u 2 žlice mlijeka ili vode.

Ledeni kvasac možete naći u bolje opremljenim ljekarnama.

Za većinu sitnih kolačića je važno da ne dodate previše brašna, jer tako postanu tvrdi i nisu više onako prhki. Zato ponegdje napomenem da se rastanji između dvije folije. To ide dosta dobro i najlakše se odvajaju a da ne izgube oblik.

Sitne kolače možete držati u limenim kutijama ili dr. koje se mogu dobro zatvoriti i do 30 dana. Praline je bolje pojesti u 6-7 dana.

Ako su kutije veće, pazite da zajedno stavljate kolačiće sa sličnim ili istim začinima. Odvojite ih  alu folijom.

Suhi kolačići se mogu i zamrznuti, pa ćete imati nešto i u dugome siječnju.

Obično pišem margarin za razliku od kolača i torti, naravno da možete i ovdje koristiti maslac, ali ako pravite više vrsta, to je skupo, kod onih sa začinima malo tko primjeti da je maslac u njima. Samo kod nekih, a to ću naglasiti, ide maslac jer nema začina, struktura je važnija.

Jedan dan si odvojite za pravljenje tijesta koja moraju stajati, sva u kojima piše da stoje min. pola sata mogu stajati i 1 dan. Drugi dan ih režite i pecite, ako stignete i ukrasiti, super, ako ne, opet drugi dan.

Neki koji se odmah peku, radite kad imate vremena. Ako se dobro organizirate, ide to bez problema.

Pred advent napravite one ukrasne, u prvom ili drugom tjednu napravite suhe kolačiće i stole. Pred Božić praline i kolače i torte s kremama. Tako cijeli prosinac imate kolačića i mirisan dom.