Neobično pecivo

(2 - user rating)

Ovo pecivo je neobičnog oblika, ali možete praviti od vašeg omiljenog dizanog tijesta.  navest ću jedno, koje često pravim.

Ovo su dva peciva, vodoravno, jedno iznad drugog. Slike postupka u Foto.
Srednje zahtijevno.

SASTOJCI:

500g brašna

1 kocka germe (40g)

1/8 mlakog mlijeka

1 dl mineralne vode

50 g masti

30g šećera

1 žličica soli

1 žumanjak

sezam, lan, krupna sol ili mak za posip

 

PRIPREMA:

Prosijati brašno u zdjelu, u sredini napraviti rupu i ubaciti germu u komadićima, malo šećera posuti preko germe. Preliti gremu toplim mlijekom i pustiti da se otopi.

Ostali šećer, sol, vodu i masnoću rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti, s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, u glatko tijesto . Ako treba dodajte malo mlake vode.

Tijesto ostaviti na toplom dok se volumen ne udvostruči, oko 30-40 minuta. Tijesto još jednom premijesite, kidajte po kuglu tijesta i na malo brašna razvaljajte u dug trake oko 1 cm promjera, a na krajevima napravite kugle promjera ca 3 cm. Prekrižite sredinu, kao da pravite mašnu i provucite " kugle " sa svake strane kroz otvore ( pogledajte u foto galeriji ) . Permažite tijesto umućenim žumanjkom i pospite krupnom solju, sezamim i lanom ili sl. pa stavite na nauljen lim. Ostavite pokrivene vlažnom krpom dok ne udvostruče volumen. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 30 min. Najbolje prija toplo, ali i hladno isti dan.

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.