Torta panj

Nešto što se veže uz Božić i nekada je bilo neizbježno na stolu. I sada je ukras i izvrsna slastica. Po želji možete napraviti i krenu sa kestenom. Pogledajte u receptu Kesten torte.

Zahtjevno.

SASTOJCI:

Za biskvit:

6 jaja

3 žlice vruće vode

150g šećera

110 g brašna

50 g škrobnog brašna

15g kakaoa

1 ravna žličica praška za pecivo

Za kremu:

4 cijela jajeta

250 g šećera

250 g maslaca

250 g čokolade za kuhanje

Ostalo:

150 g čokolade i 1 žlicu ulja otopiti za premaz

kakao

šećer u prahu

gljive od marcipana

lišće od čokolade i borove grančice

PRIPREMA:

Za biskvit jaja s vodom mikserom na najvišoj brzini umutiti do svijetložute boje da bude pjenasto. Šećer dodati i nastaviti mutiti dok se ne otopi.
Ostale sastojke prosijati i dodati u jaja. Lim obložiti papirom za pečenje, Uliti pola ili malo više smjese na jedan lim, a na manji ili isti ostatak smjese i peći 10 minuta na 200°C. Ako imate pećnicu s ventilacijom da možete istovremeno peći 2 na 2 lima smanjite temperaturu na 180°c. Ohladite umotano u rolnu, jednu možete umotati sa uže strane da glavna grana bude deblja, a drugu po dužini, ili obje po dužini.
Jaja i šećer mutiti na pari dok ne dobijete gustu kremu. Dodajte krupno rezanu čokoladu, pustite da se istopi i ohladite smjesu. Pjenasto mutite maslac pa po malo umiješajte čokoladnu krmu. Kad se sve lijepo izradilo, mažite rolate normalno i izvana isto.Režite uže grane na koso pod oštrim kutom i slijepite uz glavnu granu, s jedne i druge strane. Sada sve izvana poravnajte sa kremom iako ne mora biti precizno. Istopljenom i dobro ohlađenom ali još tečnom čokoladom prelijte panj pa viljuškom valovito vucite lijevo-desno da izviri krema i da dobijete koru. Ukrasite živim ili čokoladnim lišćem i gljivama od marcipana ili sl, pospite neravnomijerno kakaoom i po želji šećerom u prahu da izgleda kao snijeg.

Podijelite s prijateljima:

Design Ventura d.o.o.