Nekada je to bilo nezaobilazno zimi, sada se sve rjeđe prave, jer je manje čvaraka i potrebe da se negdje iskoriste. A ove pogačice su baš prava zimska delicija!

Zahtijevno.

 

SASTOJCI:

500g brašna

1 kocka germe (40g)

1/4 mlakog mlijeka i mlake vode po potrebi

60g šećera

1 prstohvat soli

1 jaje

500 g čvaraka

150 g brašna

 

PRIPREMA:

Prosijati brašno u zdjelu, u sredini napraviti rupu i ubaciti germu u komadićima, malo šećera posuti preko germe. Preliti gremu toplim mlijekom i pustiti da se otopi. 
Ostali šećer, sol i jaje rasporediti po rubu brašna. Sve sastojke umijesiti, s nastavkom za tijesto iz sredine prema van, u glatko tijesto .
Tijesto, prekriveno, ostaviti na toplom dok se volumen ne udvostruči, oko 30-40 minuta. Za to vrijeme sameljite čvarke i dobro pomiješajte s brašnom. Tijesto još jednom premijesiti, razvaljati na radnoj površini i mazati smjesom sa čvarcima  pola tijesta, preklopiti ga, pa preklopiti vanjske strane, lijevu i desnu na srednji dio, da dobijete troslojno dugačko tijesto. Sada preklopite i po dužini i dobit ćete kocku. Ostavite da miruje 15 min. Razvaljajte i ponovite postupak. Nakon slijedećih 15 min. razvaljajte na debljimu oko 1 cm i čašom ili kalupom vadite krugove, ako nećete da imate otpatke ( jer se mazana tijesta ne smiju premijesiti ) pravite kvadrate, stavite na namašten lim, premažite žumanjkom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°c oko 20 min, dok ne porumene. Najbolje prijaju tople, ali i hladne isti dan.