Za one koji vole meso, možda i neće biti najbolja sarma koju su jeli, ali za one koji ne znaju više što napraviti kada poste, ako su vegeterijanci ili bolesni pa ne jedu meso, za njh će ovo biti odlična promjena i pun pogodak. Ova sarma je ukusna i odlično je zimsko jelo bez mesa.

Jednostavno.

 

 

Sastojci:

1,5 kg krumpira

200 g riže,

200 g mljevenih i sjeckanih oraha ( pola- pola )

1 velika glavica luka,

1 režanj češnjaka,

1,5 žlica vegete,

1 žlica slatke mljevene paprike,

1 žličica papra.

1 veća glavica kiselog kupusa

Zaprška: 0,5 dl ulja,2 žlice brašna.

Priprema:

Listove kupusa odvojite od korijena pa stavite u hladnu vodu, da malo izađe sol i kiselina. Ako volite kiseliju sarmu ovo možete preskočiti, samo malo saperete listove.

One male iz sredine stavite na dno posude u kojoj ćete kuhati pa na njih stavite komade suhoga mesa.

Za nadjev: sitno isjeckajte luk, češnjak, naribajte oguljen i opran krumpir, malo ga ocijedite, dodajte ostale sastojke pa dobro izmješajte. Uzimajte nadjeva količine 2 žlice, položite na list kupusa, zamotajte tako da savijete stranice. Poredajte gusto u posudi, pa kad napravite sve sarme, pokrijte ih u posudi s preostalim listovima kupusa.Sarmu je najbolje nečime malo pritisnuti,da pri kuhanju ne počne plivati i odmotavati se.Najbolje nekim plitkim tanjurom.

Zatim dodajte vode da samo pokrije sarmu i stavite kuhati. Kada prokuha, smanjite vatru i kuhajte dalje oko 2h.

Napravite zapršku tako da na vruće ulje dudate brašno i lagano pržite da ne potamni.

Polako dodajte u ključalu sarmu, tako da lagano kuhačom između sarmi umiješate sa tekućinom. Malo i protresete posudu, naprijed-nazad. Pustite da kuha još par min. i to je to.