Sjećate se onih štrudlica Soko Štarka? Prvo su bile sa smokvama a zatim i drugim voćem. Jedna me gospođa na moru podsjetila na njih. Napravila je nešto slično a ovo je moja verzija. Probajte, savršene su. 

 

SASTOJCI: 

Za prhko tijesto:

450 g brašna

250 g maslaca

2 žumanjka

1 jaje

1 prašak za pecivo

3 žlice šećera

Za punjenje:

1 kg smokava

PRIPREMA:

Od sastojaka za prhko tijesto, zamijesite ga i ostavite na hladno 30 min.Ja prvo umiješam sve osim brašna i praška za pecivo pa onda kratko sve sjedinim. Ogulite smokve, malo usitnite i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete marmeladu. Bez dodavanja šećera ili nečega drugog. Eventualno sok naranče i korica.Smokve koje sam ja donijela s mora bile su već dosta suhe na drvetu pri berbi pa sam morala dodavati malo vode da se raskuhaju. Uglavnom morate dobiti homogenu smjesu gušće marmelade.  Ohladite. 

Ohlađeno tijesto podijelite na 4 dijela pa svaki dio razvaljajte da bude dosta usko, oko 10 cm i dugačko, dužine lima za pečenje. U sredinu stavite marmeladu 2-3 cm širine i 2-3 mm visine, preklopite jednu stranu, malo premažite vodom pa prebacite i drugu stranu. Lagano podignite i ta dupla, gornja strana neka bude donja na limu obloženom papirom za pečenje. Tako ponovite sa preostalim tijestom. Malo izbockajte viljuškom da se ne naprave mjehurići. Pecite na 180°c oko 20 min. Provjerite već nakon 15 min jer neće potamniti, a nemojte ni dozvoliti. Rub će porumeniti i to je to. Ohladite i planirajte s kojom marmeladom ćete probati slijedeće!