Poznata Austrijska, Germanska slastica koju vežemo uz dane Adventa. Bez problema je možete napraviti i kod kuće. Pokušajte. Ovo je onako kako se najčešće pravi, ali naravno promijenite pekmez ili nešto drugo po želji. Samo kuhajte onako kako piše. Uživajte.


SASTOJCI:
500 g brašna
10 g suhog kvasca
250 ml mlakog mlijeka
malo soli
7 zlica šećera
2 žumanjka
100 g maslaca
1 vanil šećer
Marmelada od šljiva
Za kremu:
500 ml
2 žumnajka
4-5 žlica šećera
1 vanil šećer
1 žlica škrobno brašno
Za posut:
Mak i šećer u prahu
PRIPREMA:
Brašno stavite u zdjelu, dodajte suhe sastojke. Maslac istopite i dodajte mlijeko. Mlako dajte u smjesu s brašnom i žumanjke na kraju. Umiješajte glatko tijesto. Čekajte da naraste. Ostavite na toplom, pokriveno vlažnom krpom ili najlonom, da udvostruči volumen. Premijesite i razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Režite kvadrate i na svaki dodajte žlicu marmelade od šljiva. Zatvorite sa četiri kuta i spojite da pekmez ne izađe. Stavite na pobrašnjenu podlogu, pokrijte krpom i pustite petnaestak minuta da naraste.
Zakuhajte vodu u loncu za kuhanje na pari, ako nemate, pokušajte s nekom cjediljkom ili sl. Možete staviti gazu. Kuhajte ih na pari 10 min bez skidanja poklopca. Po manje komada, s razmakom između njih. Vadite u neku vatrostalnu posudu. U međuvremenu kuhajte kremu od vanilije.
Stavite kuhati 3 dl mlijeka, pomiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte škrobno brašno i i mljiko. Promiješajte i kuhajte kao puding samo puno rjeđe. Par minuta, 2-3 najviše. Ako mislite da je gusto, dodajte još malo mlijeka. Servirajte toplo, posuto s malo maka i šećera u prahu.