Isprobala sam recept jednog poznatog izraelca iz Londona?! Recept sam našla u našim novinama, ali ovaj recept me privukao zbog kombinacije masnoće i slatko kiselkaste arome naranče. Naravno, kod nas nije uobičajna, ali za vrijeme blagdana vrijedi pokušati i nešto novo, a ovo nije ni nešto preskupo. Pečenka uvijek čeka u rezervi !
I opet ćete je preskočiti.

Jednostavno.

SASTOJCI:

carsko meso s kožom, 2-3 kg

5-7 naranči

1 dl maslinovog ulja

pola glavice češnjaka

grančica svježeg timjana

grančica ružmarina ( ako nemate, mogu i sušeni začini )

krupna sol

svježe mljeveni papar

Za umak:

0,5 l soka naranče ( svježe cijeđen )

zvjezdani anis ( 7-10 kom )

150 ml acceto balsamicco

150 g meda

malo soli

po želji kajen papar

PRIPREMA:

Kožu carskog mesa zarežite na kockice zajedno s masnoćom, da se cijedi pri pečenju ( to radite uvijek kad pečete carsko ili dr. dio svinjetine s kožom ),Očistite češnjak i malo usitnite pa sa začinima i uljem stavite u blender i napravite kremu. S njom dobro namažite meso, posebno donji dio. Pospite solju i paprom. Naranče prepolovite i složite na dublji lim s otvorenom stranom na gore. Na njih položite meso. Pecite u već zagrijanoj pećnici na 200°c. Ovisno o veličini komada mesa, nakon 40-60 min, podlijte vinom, ali ne kožicu i ostavite još 1h da se peče, možete smanjiti na 160-180°c. Ako kožica potamni pokrijte ju folijom. Smanjite na 130°c i pecite još pola do cijelog sata, sa skinutom folijom.

U međuvremenu sve sastojke za umak kuhajte i do 1 h da se reducira na 1/3 i zgusne. Kad je meso pečeno, iscjedite umak iz lima, odstranite višak ulja i meso servirajte preliveno s tim umakom. Uz njega servirajte reducirani umak i povrće kuhano na pari.