Uživajte u jagodama i kombinirajte ih na sve moguće načine. Od slatkih do slanih jela!


http://www.mojgastro.net/recepti/kokteli/114-napitak-od-jagodaMalo je znano da u stvari spadaju u porodicu ruža i da rasu na sjevernoj hemisferi i samo jedna sorta u Čileu. Imamo šumske jagode i domaće, koje su uzgojem i povećavanjem volumena dobile samo na količini vode ali na kvaliteti nisu dobile ništa. Šumske sadrže najviše vitamina i željeza a njihovo porijeklo se vuče koš iz kamenog doba. Vrtni uzgoj je započeo od 15.st. Šumske jagode se mogu brati od svibnja do sredine ljeta a poneke vrste daju još jedan rod u jesen. Kultivirane sorte nalazimo već od travnja do studenog ako je glavni i najkvalitetniji rod od polovine svibnja do polovine lipnja a puno ovisi o vremenu.

Jagode sadrže puno kalija koji dobro utječe na živčani sustav, pozitivno djeluje na bubrege i dobar je visokog tlaka. Sadržavaju i kalcij i fosfor a dobri su za kosti, magnezij  dobar protiv stresa, te željezo. 

Listovi se mogu također  koristiti za čaj koji miriše na limun, samo im se odstrane peteljke i kuha se 3 grama listića u 4 dl vode. Ovaj čaj poboljšava probavu i apetit kao što ublažava i nesanicu. Kako listovi sadrže tanin, smatraju se lijekom protiv svih vrsta upala probavnog sustava.

Sadrže samo 35 kcal na 100 g voća, što je dobro i za one koji paze na liniju. Jedina moguća mana je što kod male djece koja ih konzumiraju prvi puta može izazvati alergijsku reakciju i zato pazite kada im prvi puta dajete  jednu pa  sutra dvije i tako polako povećavajte količinu, ali samo par komada dnevno.