Rijetka i neobična povrtnica koju u kuhinji koristimo za slana jela, ali pravi izazov je u slatkim jelima, u proljeće kada je kombiniramo s jagodama ili pravimo kolače samo s njom ili u jesen kada se u stabljikama nataloži najviše šećera pa možemo praviti kolače, kreme, praline, marmelade.


Kod rabarbare se jede samo stabljika crvenkaste 
ili zelenkaste boje, list koji je ogroman, ne jede se, sadrži antraktion, koji u većim količinama može biti otrovan ili izazvati alergijske reakcije. Stabljike se mogu lagano i tanko oguliti, međutim to nije potrebno. Biljka se Putem svile iz Indije ili Kine u Europu, a po francuskoj riječi "rhubarbe". Stabljike su duge do 50 cm, široke oko 2-3 cm. Okus im je kiselkast, podsjeća na napola zrele šljive. Sadržava puno voćnih kiselina - jabučne, vitamina B i nešto C, puno kalcija 80 mg/100g, nešto magnezija i mangana a samo 21 kcal na 100 g. Može se naći na bolje opskrbljenim tržnicama ili uzgojiti u vrtu.

U kuhinji se koristi za slana i slatka jela.

Neobična, ali ukusna je salata sa šparogama i rikulom ili pikantna salata sa slatkim mahunama. Salati ili carpacciu sa lososom daje kiselost i potrebnu svježinu, a cocktail salati od grdobine i plodova mora daje i notu ekstravagancije. Rabarbara se koristi u pikantnim umacima sa svinjetinom, janjetinom i patkom. Njena oštra kiselost odlično se uklapa s plavom masnijom ribom kao što je skuša.

Sitno narezana rabarbara je odlično punilo za pite, a naročito u kombinaciji s bananom, no očarat će vas i pita s prokuhanim jagodama i rabarbarom svojom punoćom okusa i predivnim mirisom. Kuhanu protisnutu rabarbaru možete dodati sladoledu, mousseu, sorbetu i voćnim kremama.

Takođe je poznata i ljekovitost ove biljke.

Znanstvenici su utvrdili da se antikancerogena svojstva najbolje iskoriste kod pečene rabarbare. Svježi podanci su značajan izvor vlakana o kojima se u današnje vrijeme dosta zna jer imaju vrlo ljekovito djelovanje na organizam. Poznato je da pozitivno djeluju na reguliranje prehrane, otkriveno je da ovisno o dozi rabarbara može regulirati probavu dvostruko, veće količine pospješuju stolicu, a manje količine djeluju na zatvaranje što pomaže u slučaju proljeva. Vlakna stvaraju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja apetita te mogu pripomoći kod regulacije tjelesne težine. Nadalje, snižavaju kolesterol u krvi te na taj način smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Uravnotežuju razinu glukoze u krvi čime se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa.