Zahtijevno

 

List mrkve je jestiv i jako zdrav. Nekada davno sam ga koristila, pa zaboravila, a ovim putem se moram zahvaliti mojoj nećakinji koja me podsjetila opet na njega. Čak je pravila sličan pesto, pa sam i ja požurila dok je još list mrkve lijep i mlad.

Sastojci za veliku staklenku:

1 vezica medvjeđeg luka

1 vezica lista mrkve ( mrkvice ćete sigurno iskoristiti)

2- 3 dl maslinovog ulja

žličica soli

120 g oraha

50 g parmezana kod konzumiranja dodam još

PRIPREMA:

Operite lišće i odvojite listove a stabljike bacite ili ostavite za juhu. Stavite u blender. Dodajte ostale sastojke pa izradite u glatku smjesu. Po potrebi dodajte ulja. Ja krenem sa 2 dl, ako ne miksa dobro, dodam još. Možete ostaviti i malo krupnije miksano, da nije baš krema, ali to je stvar ukusa. Ili u kremu nasjeckati oraha i sl. 

SASTOJCI:

Za tijesto:

1 kg brašna

6 jaja

3- 4 žlice pesta 

sol

1 kg brašna

6 jaja

mlaka voda 

sol

 

Za nadjev:

500 g kuhanog krompira ( u ljusci)

500 g svježeg kravljeg sira 

sol

Dodatno:

 

Ulje 

krušne mrvice

 Priprema:

Ovo je velika mjera, možete je i smanjiti po potrebi. Mjera je za tjestenini, s time da kod posnijih punjenja možete praviti nešto mekšu,znaèi manje jaja više vode.Brašmo pomiješate sa solju,u sredini napravite udubljenje pa dodate ostale sastojke i umijesite tvrdo ali elastièno tijesto. Možete dodati i malo ulja u tijesto, lakše se radi a neæe pokvariti strukturu. Ostavite pokriveno da odmori,pa razvaljajte tanko (možete provuæi i kroz mašinu, ali ostaviti 1 mm debljine), režite na kvadrate ili krugove, stavite punjenje pa rubove premažite vodom ili umuæenim jajetom i slijepite.Možete i na veliku površinu rasporediti nadjev u hrpice u pravilne redove, premazati dio oko njih, pa poklopiti drugim tijestom.Tada rezati izmeðu ili èašom ili valovitim nožiæem za tijesto.Kuhati po receptu,ovisno o punjenju,ali uglavnom se kuhaju u slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu,izvade se rešetkastom lopaticom, pospu umakom ili s malo ulja da se ne