Jednostavno.

Sasvim jednostavna priprema, domaće i od brašna za koje znate koje ste koristili. Možete kombinirati više vrsta i u različitim omjerima pa vidjeti koji vam se najviše sviđa.


SASTOJCI:


300 g pirovog brašna
200 g crnog brašna ili integralnog ( na tržnici imate subotom, mljevenog na mlinu, ako je tako kao što kažu, ali dobro se ponaša i ukusno je)
oko 3 dl vode
1 vrećica suhog kvasca
malo šećera
pola žlice soli
šaka krupno sjeckanih oraha, može i lješnjaka
po želji sjemenke suncokreta, lan i sl.
2-3 žlice ulja ( može maslinovo ili bučino ako volite)


PRIPREMA:


Pomiješajte sve suhe sastojke, u sredinu dodajte tekuće ( osim jedne žlice ulja), vjerujte, može i hladne, pa zamijesite tijesto. Treba biti malo mekše, ali se ne smije jako lijepiti za ruke. Na radnoj površini na žlici ulja, mijesite ga još malo u kuglu, pokrijte najlonom i ostavite da udvostruči volumen. Kada je naraslo, tijesto formirajte u kruh ili sva duga peciva ( ja sam ih samo malo uvrnula), stavite na papir za pečenje pa neka opet narastu. Ugrijte pećnicu na 180°c i pecite oko 30 min, ovisno o obliku. Cijelo tijesto kao kruh treba nešto više vremena, do 45-50 min. Malo ohladite, pa uživajte.
Pirovo brašno je zdravije, smiju ga konzumirati osobe osjetljive na gluten i sl. Jedno je od rijetkih koje se ponaša gotovo kao bijelo brašno, pa se često koristi umjesto njega. jedino što daje tamniju boju, ali inače je jednako ukusno. Cijena mu je veća, pa ga možete koristiti nekada, čisto kao malo promjene ako nemate zdravstvene tegobe. Ili pomiješajte s bijelim, da dobijete nešto drugačije i djelomično zdravije pecivo ili kruh.