SASTOJCI:
500 g raženog brašna
200 g pirovog brašna
100 g crnog brašna ili polubijelog ( na tržnici imate subotom, mljevenog na mlinu, ako je tako kao što kažu, ali dobro se ponaša i ukusno je)
oko 5-6 dl vode
1 kocka svježeg kvasca
malo šećera
pola žlice soli
2 šake bijelog ili polubijelog brašna za posipanje
PRIPREMA:
Pomiješajte sve suhe sastojke, u sredinu dodajte zdrobljen kvasac s malo šećera pa dodajte mlaku vodu, do 2 dl tekuće, pa pustite da kvasac naraste. Zatim zamijesite tijesto. Treba biti malo mekše, ali se ne smije jako lijepiti za ruke. Na radnoj površini mijesite ga još malo u kuglu, pokrijte najlonom i ostavite da udvostruči volumen. Kada je naraslo, tijesto formirajte u kruh, pospite brašnom sa svih strana, posebno gore pa stavite na papir za pečenje da opet naraste. Zarežite tijesto po želji, ali tek prije samog pečenja ili čak kad počne dobivati koricu, jer se inače previše ' otvori', kao meni, ali nekada ne računamo da će toliko narasti. Ugrijte pećnicu već prije na 180°c i pecite oko 60 min. Malo ohladite, pa uživajte.
Pirovo brašno je zdravije, smiju ga konzumirati osobe osjetljive na gluten i sl. Jedno je od rijetkih koje se ponaša gotovo kao bijelo brašno, pa se često koristi umjesto njega. Jedino što daje tamniju boju, ali inače je jednako ukusno. Cijena mu je veća, pa ga možete koristiti nekada, čisto kao malo promjene ako nemate zdravstvene tegobe. Ili pomiješajte s bijelim, da dobijete nešto drugačije i djelomično zdravije pecivo ili kruh.