Jednostavno.


Humus je izvrstan namaz koji prija svima. Kako je samo od povrća i sjemenki ( masnoća), sastavni su dio i prehrane vegana. Začiniti ga možete i jače, a ože biti blag kao podloga za sendvič ili dodatak plati od povrća. Malo začinite povrće, paprike, mrkvu, stabljike celera, krastavce sa pomiješanim maslinovim uljem, solju, kaparima ili maslinama ili čak sušenim rajčicama iz ulja.


SASTOJCI:


500 g slanutka iz doze ( sačuvajte tekućinu)
1-2 režnja češnjaka
1 limun
100 g tahini paste ( možete samljeti sezam iako je puno jednostavnije s gotovom pastom. Ima je sada svuda za kupiti, posebno u prodavnicama zdrave hrane)
1 žličica mljevenog kima
sol, papar


PRIPREMA:


Slanutak procijedite i stavite u blender. Dodajte ostale sastojke, samo sol i papar na kraju. Ulijte i cca 1 dl tekućine iz doze od slanutka da se pasta homogenizira. Po potrebi kasnije dodajte još malo, da bude kremastiji namaz.
Servirajte preliven s maslinovim uljem i maslinama.
Naravno, sva jela su podložna nekim izmjenama, mislim da to često i napišem. Ovdje možete umjesto slanutka staviti grašak i dodati malo peršinovog lista. Samo pazite da dodate manje tekućine jer je u grašku nešto manje škroba nego kod slanutka da ne bude prerijetko.
Servirajte ili sa povrćem ili s toplim pecivom, kruhom ili prepečencem.