Srednje zahtjevno.Savršen namaz za one koji vole riblje namaze i paštete. Puni, a lagani okus ribe. Izvrsno!
SASTOJCI:


oko 300 g bijele ribe bez kosti ( svekar je upecao plotice u Savi, kaže da ih ima jako puno i sad im je sezona. Naravno, ispekla sam ih i nitko nije jeo ( osim mene) jer imaju puno kostiju. Kako ne volim bacati hranu, a i za mačku je bilo previše, očistila sam od kostiju, onaj dio s krupnijim kostima i jednu čitavu, pa sam imala dovoljno.)
1 dl mlijeka
2 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanog lista peršina
sol i papar
do 1 dl maslinovog ulja
1 žlica majoneze ( ako ne želite možete dodati malo vode od kuhane ribe, ako kuhate, ili malo više mlijeka ili žlicu kiselog vrhnja)
po želji za jaču aromu možete dodati i malo sirovog češnjaka ili malo suhog, bijelog vina


PRIPREMA:


Ribu, pečenu ili još bolje kuhanu ( lakše se čisti, a nemojte je kuhati u puno vode da ne izgubi aromu.) u lagano posoljenoj vodi, očistite od kostiju. Pola mase stavite u blener, dodajte češnjak i mlijeko pa malo miksajte u kremu. Dodajte u zdjelu s ostatkom ribe i ostalim sastojcima osim ulja. Sada štapnim mikserom i pola dl ulja, lagano, samo kratko umiješajte. Vidite da li je dovoljno kremasto, pa po malo dodajte ulja ili ako želite da je manje kalorično, vode od kuhanje ribe, pa čak i vrhnja ( manje masnoće) Vino isto može, kvalitetno, ono da posve drugu aromu. Naravno, ako neće jesti djeca.
Poslužite s domaćim kruho, prepečenim baguetom ili tostom. Čaša vina i vrhunska večera je tu.